top of page

Yeşil Çayın 10 Faydası

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2021

Yeşil çay, gezegendeki en sağlıklı içeceklerden biri olarak lanse ediliyor.


Aşağıdakileri içerebilen birçok sağlık yararına sahip antioksidanlarla yüklüdür:


  • Gelişmiş beyin fonksiyonu

  • Yağ kaybı

  • Kansere karşı koruma

  • Kalp hastalığı riskini azaltmak

  • Daha da fazla potansiyel sağlık yararı olabilir.


İşte yeşil çayın 10 olası sağlık faydası.


1. Sağlıklı biyoaktif bileşikler içerir

Yeşil çay, nemlendirici bir içecekten daha fazlasıdır.


Yeşil çay bitkisi, onu son içeceğe dönüştüren bir dizi sağlıklı bileşik içerir.


Çay, iltihabı azaltmak ve kanserle savaşmaya yardımcı olmak gibi sağlık yararları olan doğal bileşikler olan polifenoller bakımından zengindir.


Yeşil çay, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen bir kateşin içerir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan ve başka faydalar sağlayan doğal antioksidanlardır.


Bu maddeler vücutta serbest radikal oluşumunu azaltarak hücreleri ve molekülleri hasardan koruyabilir. Bu serbest radikaller yaşlanmada ve birçok hastalık türünde rol oynar.


EGCG, yeşil çayın en güçlü bileşenlerinden biridir. Araştırmalar, çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olma yeteneğini test etti. Yeşil çaya tıbbi özelliklerini veren ana bileşiklerden biri gibi görünüyor.


Yeşil çay ayrıca sağlığınıza fayda sağlayabilecek az miktarda mineral içerir.


Daha kaliteli bir yeşil çay markası seçmeye çalışın, çünkü bazı düşük kaliteli markalar aşırı miktarda florür içerebilir.


Bununla birlikte, daha düşük kaliteli bir marka seçseniz bile, faydalar yine de herhangi bir riskten ağır basmaktadır.


ÖZET

Yeşil çay, EGCG adı verilen bir kateşin de dahil olmak üzere polifenol antioksidanlarla yüklüdür. Bu antioksidanların sağlık üzerinde çeşitli yararlı etkileri olabilir.



2. Beyin işlevini geliştirebilir

Yeşil çay sizi uyanık tutmaktan daha fazlasını yapar, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını artırmaya da yardımcı olabilir.


Anahtar aktif bileşen, bilinen bir uyarıcı olan kafeindir.


Kahve kadar içermez, ancak çok fazla kafein alımıyla ilişkili gergin etkilere neden olmadan bir yanıt üretmeye yeterlidir.


Kafein, adenozin adı verilen inhibe edici bir nörotransmitteri bloke ederek beyni etkiler. Bu şekilde, nöronların ateşlenmesini ve dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmiterlerin konsantrasyonunu arttırır.


Araştırmalar, sürekli olarak, kafeinin ruh hali, uyanıklık, reaksiyon süresi ve hafıza dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermiştir.


Bununla birlikte, kafein, yeşil çaydaki beyni güçlendiren tek bileşik değildir. Ayrıca kan-beyin bariyerini geçebilen amino asit L-theanine içerir.


L-theanine, anti-anksiyete etkilerine sahip olan inhibitör nörotransmiter GABA'nın aktivitesini arttırır. Aynı zamanda beyindeki dopamini ve alfa dalgalarının üretimini arttırır.


Araştırmalar, kafein ve L-theaninin sinerjik etkilere sahip olabileceğini gösteriyor. Bu, ikisinin kombinasyonunun beyin fonksiyonunun iyileştirilmesinde özellikle güçlü etkilere sahip olabileceği anlamına gelir.


L-theanine ve küçük doz kafein nedeniyle, yeşil çay size kahveden çok daha hafif ve farklı bir vızıltı verebilir.


Birçok kişi, kahveye kıyasla yeşil çay içtiklerinde daha istikrarlı enerjiye sahip olduklarını ve çok daha verimli olduklarını bildiriyor.


ÖZET

Yeşil çay, kahveden daha az kafein içerir, ancak bir etki yaratmak için yeterlidir. Ayrıca beyin fonksiyonunu iyileştirmek için kafein ile sinerjik olarak çalışabilen amino asit L-theanine içerir.



3. Yağ yakımını artırır

Herhangi bir yağ yakma takviyesi için içerik listesine bakarsanız, muhtemelen yeşil çay orada olacaktır.


Bunun nedeni, araştırmalara göre yeşil çayın yağ yakımını artırabilmesi ve metabolik hızı artırabilmesidir.

10 sağlıklı erkeği içeren bir çalışmada, yeşil çay ekstresi almak yakılan kalori miktarını% 4 artırdı. 12 sağlıklı erkeği içeren bir başka çalışmada, yeşil çay ekstresi, plasebo alanlara kıyasla yağ oksidasyonunu% 17 artırdı.


Bununla birlikte, yeşil çay üzerine yapılan bazı çalışmalar metabolizmada herhangi bir artış göstermemektedir, bu nedenle etkiler kişiye ve çalışmanın nasıl kurulduğuna bağlı olabilir.


Kafein ayrıca yağ asitlerini yağ dokusundan harekete geçirerek ve onları enerji olarak kullanıma hazır hale getirerek fiziksel performansı artırabilir.


İki ayrı inceleme çalışması, kafeinin fiziksel performansı yaklaşık% 11-12 artırabileceğini bildirdi.


ÖZET

Yeşil çay, tüm çalışmalar aynı fikirde olmasa da, metabolik hızı artırabilir ve kısa vadede yağ yakımını artırabilir.

4. Antioksidanlar bazı kanser riskini azaltabilir

Kansere, hücrelerin kontrolsüz büyümesi neden olur. Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.


Araştırmalar, oksidatif hasarın, kanserler de dahil olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilen kronik inflamasyona yol açabileceğini göstermiştir. Antioksidanlar, oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabilir.


Yeşil çay mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır.


Araştırmalar, yeşil çay bileşiklerini aşağıdaki çalışmalar da dahil olmak üzere kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir:


Meme kanseri. Gözlemsel çalışmaların kapsamlı bir incelemesi, en çok yeşil çayı içen kadınların, kadınlarda en yaygın kanserlerden biri olan meme kanserine yakalanma riskinin yaklaşık% 20–30 daha düşük olduğunu bulmuştur.

Prostat kanseri. Bir çalışma, yeşil çay içen erkeklerin ilerlemiş prostat kanseri riskinin daha düşük olduğunu gözlemledi.

Kolorektal kanser. 29 çalışmanın analizi, yeşil çay içenlerin kolorektal kanser geliştirme olasılığının yaklaşık% 42 daha az olduğunu gösterdi.

Birçok gözlemsel çalışma, yeşil çay içenlerin birkaç kanser türü geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu, ancak bu etkileri doğrulamak için daha yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.


Sağlığa en fazla faydayı sağlamak için çayınıza süt eklemekten kaçının. Bazı araştırmalar, bazı çaylardaki antioksidan değerini azaltabileceğini öne sürüyor.


ÖZET

Yeşil çay, kansere karşı koruyabilecek güçlü antioksidanlara sahiptir. Birden fazla araştırma, yeşil çay içenlerin çeşitli kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.


5. Beyni yaşlanmaya karşı koruyabilir

Yeşil çay sadece kısa vadede beyin fonksiyonunu iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yaşlandıkça beyninizi de koruyabilir.


Alzheimer hastalığı, yaygın bir nörodejeneratif hastalıktır ve yaşlı yetişkinlerde bunamanın en yaygın nedenidir.


Parkinson hastalığı, başka bir yaygın nörodejeneratif hastalıktır ve beyinde dopamin üreten nöronların ölümünü içerir.


Birkaç çalışma, yeşil çaydaki kateşin bileşiklerinin test tüplerinde ve hayvan modellerinde nöronlar üzerinde çeşitli koruyucu etkilere sahip olabileceğini ve muhtemelen bunama riskini azaltabileceğini göstermektedir.


ÖZET

Yeşil çaydaki biyoaktif bileşikler beyin üzerinde çeşitli koruyucu etkilere sahip olabilir. Yaşlı yetişkinlerde yaygın bir nörodejeneratif bozukluk olan demans riskini azaltabilirler.


6. Ağız kokusunu azaltabilir

Yeşil çayda bulunan kateşinlerin ağız sağlığı için de faydaları vardır.


Test tüpü çalışmaları, kateşinlerin bakterilerin büyümesini baskılayarak potansiyel olarak enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermektedir.


Streptococcus mutans, ağızda yaygın bir bakteridir. Plak oluşumuna neden olur ve çürüklere ve diş çürümelerine başlıca katkıda bulunur.


Araştırmalar, yeşil çaydaki kateşinlerin laboratuvarda oral bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini gösteriyor, ancak yeşil çay içmenin benzer etkilere sahip olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok.


Bununla birlikte, yeşil çayın ağız kokusunu azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.


ÖZET

Yeşil çaydaki kateşinler ağızda bakteri üremesini engelleyerek ağız kokusu riskini azaltabilir.


7. Tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir

Son yıllarda tip 2 diyabet oranları artmaktadır. Durum şimdi her 10 Amerikalıdan 1'ini etkiliyor.


Tip 2 diyabet, insülin direncinin veya insülin üretememesinin neden olabileceği yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmayı içerir.


Araştırmalar, yeşil çayın insülin duyarlılığını artırabileceğini ve kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor.


Japon bireylerde yapılan bir araştırma, en çok yeşil çayı içenlerin yaklaşık% 42 daha düşük tip 2 diyabet riskine sahip olduğunu buldu.


Toplam 286.701 kişiyle yapılan 7 çalışmanın incelemesine göre, çay içenlerin diyabet riski% 18 daha düşüktü.


ÖZET

Bazı kontrollü çalışmalar, yeşil çayın kan şekeri seviyelerinde hafif düşüşlere neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca tip 2 diyabet riskini de düşürebilir.


8. Kardiyovasküler hastalığı önlemeye yardımcı olabilir

Kalp hastalığı ve felç dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, dünya çapında önde gelen ölüm nedenleridir.


Araştırmalar, yeşil çayın, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin iyileştirilmesini içeren bu hastalıklar için bazı ana risk faktörlerini iyileştirebileceğini göstermektedir.


Yeşil çay ayrıca LDL partiküllerini, kalp hastalığına giden yolun bir parçası olan oksidasyondan koruyan kanın antioksidan kapasitesini arttırır.


Risk faktörleri üzerindeki faydalı etkiler göz önüne alındığında, yeşil çay içen kişilerin kardiyovasküler bir hastalıktan ölme riskinin% 31'e kadar daha düşük olması şaşırtıcı olmayabilir.


ÖZET

Yeşil çay, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebilir ve LDL parçacıklarını oksidasyondan koruyabilir. Araştırmalar, yeşil çay içenlerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.


9. Kilo vermenize yardımcı olabilir

Yeşil çayın metabolizma hızını kısa vadede artırabileceği göz önüne alındığında, kilo vermenize yardımcı olabileceği mantıklıdır.


Birkaç çalışma, yeşil çayın özellikle karın bölgesinde vücut yağını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.


Bu çalışmalardan biri, 240 obezite hastasını içeren 12 haftalık randomize kontrollü bir çalışmaydı.


Bu çalışmada, yeşil çay grubundakiler, kontrol grubundakilere kıyasla vücut yağ yüzdesi, vücut ağırlığı, bel çevresi ve göbek yağında önemli düşüşler göstermiştir.


Bununla birlikte, bazı çalışmalar yeşil çay ile kilo kaybında istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermediğinden, araştırmacıların bu etkiyi doğrulamak için daha fazla çalışma yapmaları gerekir.


ÖZET

Bazı araştırmalar, yeşil çayın kilo kaybının artmasına neden olabileceğini gösteriyor. Tehlikeli karın yağını azaltmada özellikle etkili olabilir.


10. Daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir

Yeşil çaydaki bazı bileşiklerin kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceği göz önüne alındığında, daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği mantıklıdır.


Bir çalışmada, araştırmacılar 11 yıl boyunca 40.530 Japon yetişkin üzerinde çalıştı. En çok yeşil çayı (günde 5 veya daha fazla fincan) içenlerin çalışma süresi boyunca ölme olasılığı önemli ölçüde daha düşüktü.


Tüm nedenlerin ölümü: Kadınlarda% 23, erkeklerde% 12 daha düşük

Kalp hastalığından ölüm: Kadınlarda% 31 daha düşük, erkeklerde% 22 daha düşük

Felçten ölüm: Kadınlarda% 42, erkeklerde% 35 daha düşük

14.001 yaşlı Japon bireyi içeren başka bir araştırma, en çok yeşil çayı içenlerin 6 yıllık çalışma döneminde% 76 daha az ölme olasılığının olduğunu buldu.


ÖZET

Araştırmalar, yeşil çay içenlerin içmeyenlere göre daha uzun yaşayabileceğini gösteriyor.


Yeşil çayın bir dizi olası sağlık yararı vardır.


Daha iyi hissetmenize, kilo vermenize ve kronik hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olmak için yeşil çayı hayatınızın düzenli bir parçası yapmayı düşünebilirsiniz.



-

Tasarım Çay

-

Anne Çayları

-

Bitki ve Meyve Çayları

-

Çay Kültürü

-

Tıbbi ve aromatik bitkiler



-Tasarım Çay

-Anne Çayları

-Bitki ve Meyve Çayları

-Çay Kültürü

-Tıbbi ve aromatik bitkiler


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page